A testsúly hatása a D-vitamin felhasználására a szervezetben

A D-vitamint széles körben népszerűsítik a jobb egészség érdekében, de ha túlsúlyos, előfordulhat, hogy nem fogja kihasználni az előnyeit.Egy új tanulmányban a kutatók 30-40%-kal csökkentették a rákos megbetegedések, a rákos halálozások és az autoimmun betegségek előfordulását az alacsonyabb testtömeg-indexű (BMI) emberek körében, akik D-vitamin-kiegészítőket szedtek, de ez csak kis előnyt jelent a magasabb BMI-vel rendelkezők körében.
„Az elhízott betegek ugyanannyi táplálékkiegészítőt szedtek, de alacsonyabb reakciót mutattak” – mondta Deirdre Tobias, a kutatás vezetője, a bostoni Harvard School of Public Health táplálkozástudományi tanszékének adjunktusa.A küszöbérték 25-nél kisebb BMI volt, ami egészséges testsúlynak számít – jegyezték meg a tanulmány szerzői.Nem ismert, hogy a túlsúly vagy az elhízás miért befolyásolja az úgynevezett „napfény-vitamin” szintjét, de a D-vitamin alacsony felszívódása széles körben elterjedt lehet, mivel az amerikaiak több mint 40%-a elhízott az Egyesült Államok Betegség-ellenőrzési Központja szerint. Megelőzés.

„Nem világos, hogy ez önmagában a testtömegüknek köszönhető-e, vagy esetleg más, az egyén testtömegével összefüggő tényező. Lehet, hogy maga az elhízás. Az alacsonyabb testsúly magasabb belső D-vitamin-dózishoz vezethet. – mondta Tobias. Az elhízás azt jelenti, hogy túl sok zsírszövet van a szervezetben.

A kutatás következő lépése az, hogy megpróbáljuk kideríteni, hogy mi az a súly, ami befolyásolja a D-vitamin anyagcseréjét – jegyezte meg.

Tobias azt is elmondta, hogy nem világos, hogy a túlsúlyos és elhízott emberek képesek-e ellensúlyozni a D-vitamin-kiegészítők gyengébb hatását magasabb dózisok szedésével.

„Ez nem az a fajta vitamin, amelyből korlátlan mennyiséget szedhet. Leginkább a vizelettel választja ki, ha túl sokat vesz be” – mondta. „Tehát a biztonság kedvéért nagyobb adag bevétele nem olyasmi, amit ez a tanulmány javasol vagy javasol.”

A tanulmányhoz Tobias és kollégái a D-vitamin és az omega-3 teszt (VITAL) adatait használták fel, amely véletlenszerűen közel 26 000 idősebb felnőttet osztott be D-vitamin-kiegészítők vagy placebó-kezelésbe. Noha a kísérlet kevés hasznot mutatott a rák, szívroham vagy szélütés megelőzésére szolgáló D-vitamin-kiegészítők bevételéből, úgy tűnik, hogy összefüggés van a testtömeg és a rák, a rákos halálozás és az autoimmun betegségek kockázata között.

A kutatók úgy döntöttek, hogy egy kicsit mélyebbre ásnak az adatokban. Körülbelül 16 500 résztvevőt vizsgáltak meg, akik vérmintát adtak a vizsgálat elején, és közel 3 000 résztvevőt, akik két évvel később vérmintát adtak.A kutatók azt találták, hogy a D-vitamin-anyagcsere jelei minden résztvevőnél megfigyelhetők voltak, függetlenül a testsúlytól, de sokkal kevésbé a túlsúlyos vagy elhízott embereknél.”A D-vitaminról kimutatták, hogy csökkenti a csontritkulás és más krónikus betegségek kockázatát” – mondta Emma Laing, a Georgiai Egyetem dietetikai igazgatója és a Táplálkozási és Dietetikai Akadémia nemzeti szóvivője.A tudósok néhány olyan módszert javasoltak, amelyek a D-vitamin-kiegészítés hatékonyságát csökkenthetik a nagyobb testalkatú embereknél, jegyezte meg Laing. „Mivel a D-vitamin zsírban oldódó vitamin, lehetséges, hogy a magasabb zsírszövetszintű emberek több D-vitamint raktároznak fel ezekben a szövetekben, így kevesebb a vérben kimutatható. Egy másik hipotézis az, hogy a zsírszövet elnyomja azokat az enzimeket és receptorokat, amelyek felelősek a a D-vitamin hatékonyságát a szervezetben” – mondta.
Laing nem tanácsolja D-vitamin-kiegészítők szedését anélkül, hogy először konzultálna orvosával, mivel a kiegészítőknek mellékhatásai lehetnek. „A kevésbé súlyostól az életveszélyesig terjedő nemkívánatos események fordulhatnak elő, ha a javasolt adagnál többet vesz be, ha étrend-kiegészítők kombinációját szedi, vagy ha olyan kiegészítőt szed, amely negatív kölcsönhatásba lép a gyógyszereivel” – mondta.

Ennek ellenére a kiegészítők bizonyos esetekben hasznosak, jegyezte meg Laing.

A D-vitamin pótlása megfelelő lehet, ha nem tudja bevinni a szükséges mennyiséget az étrendből, vagy ha a napfény az éghajlat, a bőrszín vagy a fényvédők használata miatt korlátozott.

„Indokolt lehet a táplálékkiegészítés, ha egy személy étkezési szokásaiból kiiktatja az élelmiszercsoportokat, vitamin- vagy ásványianyag-hiányt diagnosztizáltak, vagy olyan gyógyszereket szed, amelyek befolyásolják az étvágyat, vagy akadályozzák a tápanyagok emésztését és felszívódását” – mondta Laing. Ilyen esetekben szükséges lehet a vitaminok és ásványi anyagok pótlása a kiegészítőkből – javasolta.
Továbbá, ha az ételválasztás szigorúan korlátozott élelmiszerallergia vagy -intolerancia, szigorú diéták vagy egészségügyi állapotok, például cöliákia miatt, a vitamin- és ásványianyag-hiány megelőzése érdekében általában ajánlott a táplálékkiegészítés, magyarázta Laing.

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top