Óriási áttörés a tüdő MRI vizsgálatban

A nottinghami egyetem tudósai új vizsgálati technikát találtak fel, melynek segítségével sokkal konkrétabb, tisztább képet kapunk majd a tüdőbetegségekről.

A Sir Peter Mansfield Imaging Center szakértői kifejlesztettek egy módszert, melynek során speciálisan képzett kripton anyagot használtak belélegezhető kontrasztanyagként és így, a tüdőben lévő terek tökéletesen kirajzolódnak az MRI képernyőn, és ez által az orvosok végre tökéletes képet kapnak a páciensek tüdejének belső szerkezetéről.

A jelenleg is használt MRI vizsgálat hidrogén protonok segítségével alkot képet a vizsgálandó szövetekről, de részletes képalkotásra nem képes, mivel ezen vizsgálatok alatt a tüdő levegővel telt.

Ez a találmány 3D-s képet alkot olyan gázok alkalmazásával, mint a hélium, xenon vagy a kripton, melyből a páciensnek csak egyet kell lélegeznie. A Nottingham úttörőinek újítása jó úton halad afelé, hogy megkapja a szükséges klinikai engedélyeket is.

Az újításnak azt a problémát kellett megoldania, hogy a belélegzett nemesgázok megőrizzék hiperpolariátsukat a tüdőben is. A nottinghami csapat nemrégiben publikálta, hogy sikerült kifejleszteniük egy új technikát, mellyel olyan nagy tisztaságú hiperpolarizált kripton gázt alkottak, ami jelentősen megkönnyíti a kontrasztanyag használatát az MRI vizsgálat során.

Ez az új technika olyan más nemes gázok hiperpolarizálására is alkalmas, mint a xenon-123, melynek köszönhetően a kontrasztanyag  termelése egy még könnyebb, olcsóbb folyamat lehet. Az újításokat elsőként egészséges önként jelentkezőkön fogják tesztelni, majd a későbbi fázisokban alkalmazhatják a betegeknél is.

Az eredeti cikket ide kattintva olvashatja:

http://www.ehealthnews.eu/research/4746-major-breakthrough-in-new-mri-scan-technology-for-lung-disease

eHealth News

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top