Egyes gyógyszerek veszélyeztethetik a magzat IQ-ját

Amerikai hivatalos szervek nemrégiben figyelmeztettek arra, hogy a migrén kezelésében használt nátrium valproát gyógyszerek alacsonyabb IQ-t eredményezhetnek az újszülötteknél, amennyiben az anya a terhesség alatt szedi azokat.
Dr. Demjén László, az Oxygen Medical szülész-nőgyógyásza a várandósság alatti gyógyszerezés jelentőségéről beszélt: az úgynevezett nátrium valproát gyógyszereket jellemzően migrén, bipoláris depresszió, poszttraumás stressz szindróma, szorongás, anorexia és elipszia ellen írják fel az orvosok.
Az amerikai Food and Drug Administration (FDA) friss állásfoglalása szerint azonban ezeket a szereket (amelyek különösen a tengerentúlon elterjedtek) ezentúl nem lenne szabad várandós nőknek felírni a fejfájásuk ellenszereként. Ennek fő oka, hogy bebizonyosodott: ezek a gyógyszerek alacsonyabb intelligenciát eredményeznek a születendő gyermekeknél.
A Neurodevelopmental Effects of Antiepileptic Drugs nevű szervezet 300 gyermeket követett nyomon 1999 és 2009 közt az USA-ban és Nagy-Brittaniában, akiknek az édesanyja epilepszia ellen szedett nátrium valproát tartalmú gyógyszert. Kiderült, hogy ezen anyák gyermekei 6 éves korukban átlagosan 8-11 ponttal produkáltak kevesebbet az intelligenciateszteken, mint azok gyermekek, akiknek az édesanyja nem szedett ilyen gyógyszert. Ráadásul, ahogyan az a JAMA (Journal of the American Medical Association) című szaklapból kiderült, dán kutatók a valproát tartalmú szerek és a gyermek autizmusa közt is kapcsolatot fedeztek fel, bár jóval alacsonyabb arányban.
A szerhasználat és a gyermeki alacsonyabb IQ közti összefüggés miatt a gyógyszerek használatát csak abban az esetben ajánlják, ha semmi mással nem helyettesíthetőek. Az FDA ajánlása szerint azok a nők, akik ilyen gyógyszerek szedése mellett esnek teherbe, ne hagyják abba önhatalmúlag a szerek szedését, mindenképpen konzultáljanak kezelőorvosukkal – a súlyos komplikációk elkerülése végett.
– A gyógyszerszedés minden esetben egy komoly megfontolást igénylő döntés, amelyben mérlegelni kell a hatás-mellékhatás arányokat. Különösen igaz ez a várandós és a szoptató anyákra. Az ő esetükben nem csak az új gyógyszerek, de a már régen szedett szerek hatásait is figyelembe kell venni, és szükség esetén változtatni azokon. Épp ezért fontos az orvosi figyelem, és a jó orvos-beteg kommunikáció – hangsúlyozza dr. Demjén László, az Oxygen Medical szülész-nőgyógyásza.
Számos ok állhat annak hátterében, ha valaki valamilyen gyógyszert nem szedhet, az egyik legtipikusabb példa erre a terhesség és a szoptatás. Gyakori az is, hogy a máj- vagy vesebetegségek miatt nem szabad bizonyos készítményeket használni. Ha valaki allergiás hatóanyagra vagy töltőanyagra, kérje meg az orvosát, hogy állítson ki erről igazolást, és praktikus ezt magánál is hordani- esetleges szükség esetén.
A kismamáknak a gyógyszerek szedésének körülményeiről, allergiákról, kölcsönhatásokról érdemes minden olyan esetben megkérdezni az azt felíró orvost, amikor új készítménnyel találkoznak. Ugyanígy fontos várandósság esetén, hogy a nőgyógyásznak elmondják, milyen gyógyszereket szednek, hogy elkerülhető legyen a hatások összeadódása, kioltása vagy módosulása. Ugyanakkor a gtájékoztatót minden esetben érdemes elolvasni. Bármilyen szokatlan tünet esetén pedig elengedhetetlen a nőgyógyászati vizit!

forrás: heol.hu

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top